15 november 2006

Te laat komen in stijl

Als u te laat komt, doe het dan in stijl. Wees er u van bewust dat u als laatkomer gedurende die korte periode van uw intrede in het middelpunt van de belangstelling zult staan.

Om stijlvol te laat te komen, komt het erop aan u te gedragen alsof u helemaal niét te laat bent. Geef uzelf een houding. Schik uw kleding, recht uw schouders en stap rustig de zaal binnen. Geef een beleefd, maar kort knikje naar de prof en voeg u discreet ,achteraan de aula, bij de grote (of soms jammerlijk kleine) menigte.
Compleet fout is het wild de deur open te gooien en van in het deurgat hijgend een ‘excuseer’ uit te brengen waarop u haastig, met uw jas nog half aan, op de hoek van de eerste rij gaat zitten. Ook absoluut not done is het na een 30-tal minuten alsnog de les binnen te vallen. Dit is het tijdstip waarrond de doorsnee prof u minachtend begint aan te kijken terwijl hij uw gelaat memoriseert. De doorsnee menigte wordt rond dit tijdstip rumoerig en begint over u te fluisteren. Indien u meer dan 15 minuten te laat bent, kunt u dus beter rustig een koffietje gaan drinken in de dichtstbijzijnde cafetaria. U kiest een gezellig plaatsje uit en zorgt ervoor dat u bezig bent. Handig is het steeds een boek of krant bij te hebben. Denk eraan, u bent niét te laat. U komt gewoon rustig uw krant lezen en een koffietje drinken. Eventueel passerende assistenten begroet u met een vriendelijke “Goedemorgen, mijnheer”.

Weet op voorhand of er een pauze is in de les waartijdens u alsnog kan binnenglippen. Weet ook wanneer deze meestal valt en bouw een veiligheidsmarge van 10 minuten in, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Als u dit allemaal toepast, hoeft u zich geen zorgen te maken. De helft van de aanwezige personen zal geen acht op u slaan, de andere helft zal uw kalmte en nonchalence bewonderen. De prof op zijn beurt, zal zich u op het examen herinneren als die rustige, vastberaden student, die steeds voorbeeldig in de les zat en die ene, of meerdere ke(e)r(en), ‘De arme drommel zal wel problemen gehad hebben met het openbaar vervoer’, onfortuinlijk te laat kwam. U zal het merken, als u te laat komt, doe het dan in stijl en voor u het weet, ligt de wereld aan uw voeten.

1 opmerking: